Вилата на Тито - под наем за 4000 евро на ден


Вилата на югославския диктатор Тито е едно от най-атрактивните места за сватби в Далмация, а съботите са били резервирани две години предварително до началото на пандемията от коронавируса.

Наемането на вилата за търговско ползване струваше около 28 000 куни до 2018 г., а в края на 2018 г. град Сплит закръгли наема до 30 000 куни или почти 4000 евро за ден.

Увеличението на цените се дължи на факта, че съоръжението има оперативни разходи, които включват електричество, вода, отопление или охлаждане, наемане на допълнителен персонал по време на престоя.

"Част от сумата отива и за разходи за почистване", каза Марин Урлич, управител на комплекса пред „Слободна Далмация“ в края на 2018 г.

Вилата в Марджан е построена през 1914 г. от предприемача Франьо Шилер и до Втората световна война е била наричана Вила Шилер. През 1947 г. тя привлича вниманието на тогавашното правителство. Властите конфискуват вилата за владеене на Тито, а по-късно е преименувана на Вила Далмация, но остава известна за жителите на Сплит като Вилата на Тито. Тя се управлява от град Сплит от края на 80-те години.