Не гответе в тефлон или алуминий - вижте защо


Какви вреди на здравето може да причинят различните видове съдове - най-вече стари?

Тефлонът е много удобен, защото на него може да се пържи без мазнина. Тефлонът не се променя при температура до 270 градуса. Те могат да се използват всекидневно в продължение на най-много пет години. Това се отнася до тиганите, а тенджерите с дебело грапаво дъно могат да служат до десет години.

При повишена температура – над 270 градуса тефлонът се разлага и продуктите от химичното му разлагане попадат в храната. При нагряване над 270 градуса, тефлоновото покритие отделя вредното вещество, известно като С-8. То се разпада за няколкостотин години. дори и една грапавина направена с остър прибор могат да доведат до влошаване на здравето ви. То присъства в кръвта на доста хора от средната класа, сочат изследвания, правени в САЩ, които доказват, че това се получава при редовно използване на тефлонови съдове, без да се спазват указанията за използването им

Смята се, но все още не е доказано, че при нагряване тефлонът повишава холестерол и триглицеридите в храната, която се приготвя в съда с такова покритие.

Алуминиевите съдове са на пазара от векове. Производството им започва през 19 век, но са най-популяризирани през 20-ти век. Повече от половината произведени и продадени съдове в света са изработени от алуминий. Той е много популярен поради ниските си цени и бързото загряване, както и факта, че приготвяното в него не загаря. Основен проблем с алуминия е, че реагира с някои видове храни, най-вече с тези, съдържащи алкално киселинни компоненти. Например доматен сос в алуминиев съд не се препоръчва, тъй като киселината извлича алуминиеви частици, които се натрупват в храната.

Алуминий, окислен във вода предизвиква редица тежки заболявания. Учените твърдят, че нивото, което се отделя от съда и респективно в човешкия организъм, е нищожно. Също така е доказано че алуминия от съдовете спира усвояването на калция на организма и може да се получат болести като остеопороза. От личен опит мога да кажа, че от малка съм хранена с готвени неща от такива съдове и в момента вземам хапчета с калций, защото съм на пределния лимит на Калция в костите. Противници на тази теория обаче вярват, че използването на алуминиеви съдове за готвене може да доведе до болестта Алцхаймер.

Крайната препоръка, която се дава е, че в алуминиев съд трябва да се кипва само вода - всички останали вещества при висока температура биха предизвикали реакция на отделяне на алуминия в ястието.

Източник: receptite.com