Картина с любовницата на Пикасо продадена за $103.4 млн


Картината "Жена, седнала до прозорец (Мари-Терез)" на Пабло Пикасо бе продадена в четвъртък за 103,4 милиона долара в Christie's в Ню Йорк, съобщиха от аукционната къща.

Картината, завършена през 1932 г., е продадена след 19 минути наддаване за 90 милиона долара, които нарастват до 103,4 милиона долара, когато се добавят такси и комисионни, каза аукционната къща.

Christie's беше изчислила, че картината ще се продаде за 55 милиона долара.

Продажбата потвърждава жизнеността на пазара на изкуството въпреки пандемията от Covid-19, но също така и специалния статут на Пикасо, който е роден през 1881 г. и почина през 1973 г.

Доброто представяне на търговете в четвъртък на обща стойност 481 милиона долара, "сигнализира за реално връщане към нормалното и също така е съобщение, че пазарът на изкуства наистина влиза в релси", каза Бони Бренан, президент на Christie's America.

Картината, изобразяваща младата любовница и муза на Пикасо, Мари-Терез Уолтър, е придобита само преди осем години при продажба в Лондон за 28,6 милиона паунда (около 44,8 милиона долара), по-малко от половината от цената, предложена в четвъртък.

Пет творби на испанския художник вече са прекрачили символичния праг от 100 милиона долара.

Това е първият път от две години насам, когато творба преодолява границата от 100 милиона долара, откакто картината на Клод Моне "Meules" от 1890 г. достигна 110,7 милиона долара в Sotheby's, също в Ню Йорк.