Ароматни свещи: полза или вреда


Ароматните свещи са навлезли широко в ежедневието ни – за украса, акцент към романтичната вечер или просто за релакс. Това, върху което не се замисляме обаче, е дали са толкова безвредни, колкото и приятни?

Голяма част от свещите, които купуваме на ниска цена, са изработени на базата на нискокачествени стандарти. Наличието на гама от синтетични, потенциално токсични материали в някои от тези свещи може действително да застраши здравето ни. Въпреки привидната им безопасност, масово разпространените ароматни свещи са огромен източник на замърсяване на въздуха в помещенията, наред с тютюневия дим.

Защо са опасни ароматните свещи?

За разлика от етеричните масла, които са извлечени от растения и други естествени източници, учени произвеждат изкуствените аромати в лабораторни условия. Приблизително 95 % от химикалите в тези аромати са извлечени от нефтопродукти.

Парафинът е продукт от нефтени отпадъци, който трябва да бъде ароматизиран и химически избелен, преди да се обработи до восък. При изгарянето на парафина се отделя силно токсичен бензол и толуол, които са известни канцерогени. В действителност, токсините освободени от свещите са същите, като тези открити в изпаренията на дизеловото гориво. Други токсични химикали, които могат да присъстват в сместа от парафин и се освобождава чрез изгаряне включват ацетон, трихлорфлуорометан, въглероден дисулфид, 2-бутанон, трихлоретан, тетрахлорметан, хлорбензол, стирен, ксилен, фенол, крезол, циклопентен. Някои от токсините са открити в други продукти като боя, лак и други.

Началото на всички тези съмнения и предположения се поставят от една статия на репортера Джон Нейш (John Naish) в изданието Дейли Мейл (Daily Mail) – той казва, че е намерил доказателства, според които ароматните свещи в действителност може да бъдат вредни и да ни разболеят. И това не се отнася само за свещите, а включва още аерозолите, гелове и ароматни пръчици.

Проучване от 2009 година от Университета в Южна Каролина (South Carolina State University) също предупреждава за химикали отделяни във въздуха при изгарянето на свещите. Изследователите открили, че изгарянето на парафиновите свещи, произвежда „нежелани химикали“ като алкани, алкени и толуен, който могат да имат вредно въздействие върху човека и дългосрочната експозиция може да бъде опасна за здравето на човека, поради значително замърсяване на въздуха в помещенията.

Това не важи обаче само за ароматите. Редица изследвания са документирали, че фитилите на ароматните свещи може да съдържат тежки метали като олово и дори няколко часа изгаряне, може да доведе до концентрации на тежки метали във въздуха, значително надвишаващи допустимите граници.

Някои изследователи се безпокоят и за отражението върху здравето на човека и на дългосрочната употреба на освежителите за въздух. Центърът по обществено здраве в Англия за радиационна и химическа опасност от околната среда (Public Health England's Center for Radiation, Chemical and Environmental Hazards) е установил, че тези ароматизатори могат да съдържат „значителни нива на формалдехид“ – но също така, те докладват, че при нормални условия на вентилация или употреба на продукта, той не представлява заплаха за общественото здраве.

Какви могат да бъдат рисковете за здравето от ароматните свещи?

От изследване на Environmental Working Group (организация, извършваща екологични проучвания със седалище САЩ, Ващингтон, окръг Колумбия), повече от 75 % от продуктите, в чиито състав влизат „аромати“ (основна съставка в свещите), съдържат вредни фталати.

Фталатите са извести с вредните си влияния върху ендокринната система и регулаторния механизъм на хормоналното разпределение в организма. Вредните влияния на тези химикали се свързват със здравословни проблеми като вродени дефекти, диабет, хормонални смущения, намален брой на сперматозоидите, рак, а дори се споменава и за аутизъм (при фетална експозиция). Изследванията по темата продължават да се натрупват и, когато през 2014 година американско проучване съобщава за силна (макар и не окончателна) връзка между излагането на фталати по време на бременност и бъдещ риск от развитие на астма при детето.

Проучване на EPA (Американската агенция по опазване на околната среда) от 2001 година показва, че свещите с добавка на изкуствени аромати, произвеждат повече сажди и може да съдържат органични съединения, които се свързват с увеличен риск от рак, но към този момент информацията все още не е достатъчна.

Човек, който пали такива свещи всеки ден, в продължение на години или просто да ги използва често в ежедневието си, вдишването на тези вредни съединения може да повиши риска от развитие на алергии, астма и дори рак“. Това заявява ръководителят на изследването професор Dr. Ruhullah Massoudi.

Все още са нужни допълнителни изследвания, за да се заключи, че тези ароматни свещи и подобни на тях продукти трябва да бъдат избягвани от всеки, но резултатите до момента също не бива да се пренебрегват. Затова, на този етап подходяща безвредна алтернатива са органични ароматни свещи на основа на соя и естествени масла.

Съществува ли по-здравословна алтернатива на ароматните свещи?

Подобно на всеки един хранителен продукт свързан с ежедневието ни (храни, козметика, дрехи), при избора на ароматни свещи за дома или офиса, водещо трябва да е качеството на материалите и безвредността им. При избора на качествена свещ, не само ще се възползвате от по-дълготраен и естествен аромат, но и ще елиминират замърсяването на въздуха.

В търговската мрежа вече могат да бъдат открити екологични и безвредни свещи, създадени на основата на растителен или пчелен восък.

Соевите свещи са подходяща алтернатива. Те изгарят чисто, не произвежда токсини, замърсители и канцерогени. Не само, че са по-здравословни, но и изгарянето им е по-бавно. Това позволява да се насладите на една свещ с около 50 на 100 по-дълго време от парафинова свещ. Този вид свещи се препоръчват и за ароматерапията. Чрез изгарянето им, всъщност можете да изпитате лекарствени и терапевтични ползи. В зависимост от това кои етерични масла използвате, Вие може да постигнете определен ефект. Лавандулата, например, насърчава релаксацията. Етерично масло от лимон може да увеличи енергията и да подобри концентрацията. Само не бива да забравяте, че трябва да се избират етерични масла на растителна основа със 100 % естествен аромат.

Подходяща алтернатива са и свещи от пчелен восък, които не само са безопасни, но имат допълнителна полза за запазване на чистия въздух в затворени помещения. Свещите от пчелен восък излъчват отрицателни йони, които спомагат за намаляване на положително заредените йони във въздуха.

Положителните йони се генерират от електрически устройства, ароматни свещи, от ходенето по килима и дори от системите за отопление и охлаждане. Те са неизменна част от ежедневния ни живот и дейности, но същевременно могат да пренасят прах, полени или токсична плесен, затова е важно количеството им във въздуха да се намали. В закритите и непроветрявани помещения концентрацията на положителни йони е значително по-висока.

Свещите от пчелен восък са източник на отрицателни йони и могат да помогнат за намаляване на замърсяването на въздуха в затворени помещения. Когато положителните йони се срещнат с отрицателните, те се свързват заедно и образуват молекула с по-тежко молекулно тегло, която не витае във въздуха.

Приготвяне на ароматни свещи у дома

Ако решите да изработите сами безвредни ароматни свещи, може да използвате восък от соя (без ГМО) или пчелен восък и фитил от памук, коноп или дърво. Когато добавяте етерични масла, трябва да сте наясно с тяхната точка на възпламеняване. Това е температурата, при която ароматните пари над повърхността ще изгорят, когато са изложени на пламък. В този смисъл, някои масла са по-фини от други.

Как да прочистим въздуха у дома

След като са известни проблемите с ароматните свещи, е добре да помислим и за начините, по които можем да почистим и детоксикираме въздуха в домовете си. Освен свещи от пчелен восък, подходящи за тази цел са солни лампи и стайни растения.