Завръщане на женската романтична визия в последната колекция на Chanel


Коко Шанел била само на 11, когато умира майка й. Баща й, който бил пътуващ търговец я изпраща в комуна в Кортез, където бъдещата дизайнерка, заедно с другите момичета носи черно-бяла униформа и е възпитавана от монахини, които нарича свои лели.

Това до голяма степен изгражда бъдещия стил на нейната модна къща и още с първите тоалети, Chanel започва да облича в монохромната гама най-богатите и стилни жени на своята епоха. Тази естетика остава водеща в модата, която прави Коко Шанел до края на живота й. 

Днес към тези времена, в които е живяла създателката на Chanel се завръща и сегашната дизайнерка на модната къща Вирджини Виар. Тя представи в Париж най-новата си колекция висша мода за сезон пролет/лято 2020. За целта фоайето на музея Гран Пале, където традиционно се провеждат ревютата на френската марка бе превърнато в романтична градина.

Колекцията изобилства от палта, рокли и ризи с якички тип "Клодин", както и ретро ученически черни обувки, към които са вградени къси бели чорапки. Виар очевидно прави дълбок реверанс към детството на мадмоазел Коко.

"Карл ненавиждаще тези неща", разказва тя за своя предшественик - модния ас Лагерфелд. "Той винаги казваше, че това е много грозно. Но, аз си казах, че трябва да го направя", споделя дизайнерката, която очевидно вече започва да излиза напълно от влиянието на Кайзера.

Миналата година Виржини Виар е била на поклонническа екскурзия, по време на която е посетила ключови места, свързани с живота на Габриел Шанел. Именно те са послужили като вдъхновение на най-новата й колекция, която може да разгледате тук: