Световен ден на кафето! Ето някои исторически факти за него


1 октомври е Международният ден на кафето. Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе у нас, средно на една лице, през 2001 година е било 0.9 кг, докато през 2016 година то е нараснало на 1.7 кг. Средната цена за килограм кафе през 2001 година е била 9.39 лв., а 15 години по-късно тя е 15.69 лв.

Купеното количество кафе, средно на домакинство, през 2001 година е било 2.3 кг, а през 2016 г. българите купува с почти килограм повече – 3.9 кг.

Любопитни факти за кафето

Легендата разказва, че конярите от 9-ти век са забелязали кафето, благодарение на кози, които ходят на паша и ядат плодовете на растението.

След това монаси, експериментирали, че кафето може да се пие и това ги държи будни през нощта.

Установено е, че най-подходящата храна, която може да консумираме с кафе е кроасанът и едва след него така обичаните бисквитки.

Кафето е втората най-търгувана стока на Земята

Има над 25 милиона фермери и над 50 страни, участващи в производството на кафе.

Италианското еспресо означава „когато нещо е принудено да излезе“.

Кафето е първата храна, която се суши чрез замразяване. Поставя се в сушилня, където градусите падат до -40.

Има два вида кафе на зърна „Арабика“ и „Робуста“. Седемдесет процента кафе на зърна са арабика. Робуста е с малко по-горчив вкус и има два пъти повече кофейн.

По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Бразилия произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място са Колумбия и Виетнам.

Хавай е единствената държава в САЩ, която комерсиално развива кафе.

Кафето първоначално е било храна.