Сирене саганаки по гръцки


За приготвянето на тази рецепта ще ви е необходими гръцко сирене Гравиера е вид твърдо овче или краве сирене, традиционно произвеждано в Гърция, най-вече на островите Крит и Наксос. Наподобява сиренето грюер и е твърдо, светло жълто на цвят, с естествена кора, която се изрязва. Гърците твърдят, че освен с гръцко сирене тази рецепта е невъзможна да се изпълни, но ако скоро не сте пътували към Южната ни съседка на пазар, то спокойно може да използвате и роден кашкавал. Гледайте само да е по-твърд.

Необходими продукти:

  • 120 грама сирене Гравиера/Кашкавал
  • 50 гр. брашно
  • олио
  • половин лимон

Начин на приготвяне:

Сиренето трябва да бъде нарязано на парчета около 10 см. и дебелина 1.5 см. Ако го нарежете твърде тънко рискувате да се стопи докато го готвите.

Намокрете сиренето с вода, след което го оваляйте в брашно и отърсете от излишното. Това ще помогне саганакито ви да придобие златиста коричка и да запази формата си при пърженето. А то става като в малък тиган сложите олио. В момента в който го загреете, сложете вътре сиренето и го изпържете за няколко минути от двете страни. Въртете с голяма шпатула, за да не се разпадне.

Поднесете саганакито горещо, като точно след свалянето от огъня изстискате върху него лимонов сок. Чудесно мезе, наздраве!