Ползи и вреди от чай каркаде


Наричат каркадето Pu-erh - „чаят на императорите“. Той е уникален вид чай, защото не повишава киселинността на стомаха. Позволено е да се пие дори при язва и гастрит. Каркадето помага за справяне с киселини, отравяния, колит и дуоденит. Този чай дава на хората с ниско кръвно налягане жизненост и физическа сила.

Каркадето не причинява алергии, подобрява метаболизма и спомага за загубата на тегло. Хората, страдащи от язва, гастрит и бъбречни проблеми обаче трябва да се въздържат от тази напитка.

За кого не е подходяща тази напитка?

Забранено да се пие каркаде при високи температури, бременност, глаукома, хипертония, уролитиаза, атеросклероза, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Поради тонизиращия му ефект е нежелателно да се пие чая и преди лягане. Не се препоръчва за деца под три години.

Червеният чай от каркаде (хибискус) също е богат на хранителни вещества. Когато се консумира редовно и правилно, тази напитка подобрява здравето и метаболизма. Червеният чай е противопоказан при язва на стомаха, атеросклероза и безсъние.

Когато приемате хибискус, трябва стриктно да спазвате температурния режим, в противен случай напитката ще навреди на тялото. Силно горещият червен чай нарушава целостта на лигавицата, студеният чай води до събиране на слуз в стомашно-чревния тракт, а твърде силният хибискус провокира мигрена и повишава раздразнителността.