Нов сорт ябълки може да стоят в хладилника една година


Нов сорт ябълки, за чиито плодове се твърди, че могат да бъдат държани една година в хладилника, се появи на пазара в САЩ.

За селектирането му били необходими 20 години.

Сортът Cosmic Crisp е хибрид на Honeycrisp and Enterprise и за първи път е отгледан от учени в Университета на Вашингтон през 1997 година.

Търговското развитие на този сорт хрупкави и сочни ябълки струва 10 милиона долара.

Фермерите в щата Вашингтон имат изключителното право да отглеждат този сорт през следващите 10 години.

„Това е ултрачиста, доста твърда и сочна сладко-кисела ябълка“, каза Кейт Евънс, която ръководила програмата за подбор на щама в щатския университет.

Според нея ябълките от този сорт много бавно губят червения си цвят по време на съхранение и запазват отличния си вкус, когато се съхраняват в хладилник за 10-12 месеца.

Към днешна дата в щата са засадени повече от 12 милиона ябълкови дървета от този сорт, а строгата лицензионна система не позволява този плод да расте извън Вашингтон.

Сортът първоначално е бил известен под наименованието WA38, а името Cosmic Crisp се появи поради изобилието от бели петна по повърхността на ябълката, напомнящи звездно небе.

Вашингтон е най-големият производител на ябълки в Съединените щати, но най-популярните сортове, отглеждани тук - Golden Delicious и Red Delicious - се сблъскват с твърда конкуренция от други сортове - Pink Lady и Royal Gala.

Ябълките са втората по големина плодова култура в САЩ, на второ място след бананите.