Как почиват стюардесите?


Туристическа служба Tutu.ru, по искане на РИА Новости, разбра от стюардесите, работещи в авиокомпании в Русия и Европа, че много представители на тази професия предпочитат да прекарват ваканциите си в активен режим - пътуване, ски, туризъм.

Работата на стюардесите се счита за доста трудна както физически, така и психологически. Тялото изпитва голямо претоварване, пътниците са различни - и със страх от летене, и с лошо здраве, и пиян - трябва да се разбирате с всички, да успокоите всички. Затова в почти всички авиокомпании стюардесите и стюардите имат дълги празници - 50-70 дни.

Инструкторът на стюардесите на Ural Airlines Татяна Гвоздева смята, че стюардеса е професия, която се превръща в начин на живот, когато човек вече не може да живее без излитания и кацания. Тя каза още, че стюардесите имат дълги ваканции - до 70 дни, при условие, че полетите им са повече от 500 часа годишно. Нейната колежка, старшата стюардеса на същата авиокомпания, Катерина Поликарпова сподели, че най-запомнящата се ваканция е била в Мексико. "В Канкун посетихме клубове, известни по цял свят, например, Коко-Бонго. Но най-впечатляващото нещо в това пътуване беше плуването с делфини в открито море. Това са неописуеми емоции, когато два делфина те пренесат над водата и ти се извисяваш като птица" "- каза стюардесата.

Анна Митяй, ръководител на службата за сигурност на авиокомпанията Utair в Ростов на Дон, която някога ебила професионален алпийски скиор, заяви, че сега избира да завладява нови върхове поне веднъж годишно. "Курортът Домбай ме завладя като любител на активния зимен отдих. Обичам да пътувам в голяма шумна компания със семейството и близките си приятели", каза тя.

Активната почивка на земята е предпочитана и от стюардът на S7 Airlines Владимир Коняев, който обича всички необичайни и нови емоции, тъй като те са най-приятният спомен от почивката. "Изборът на държава често зависи от времето на годината, но намирам нещо, което ми харесва навсякъде: ако отида до океана, определено ще сърфирам, ако почивката е през зимата ще карам сноуборд. Понякога решавам къде да отида в деня на заминаване и купувам билети в последния момент заради приключението! Не обичам да завися от обстоятелствата, затова обикновено пътувам сам.“, каза той.

AirBaltic старши стюардът Лаймонас Римша отбеляза, че остров Бали в Индонезия остава любимото му място за почивка. „Нощно посещение на вулкана Ижен със синя лава, тридневна екскурзия до съседния остров Комодо, за да видя драконите (така наричат Комодските варани – бел. ред.). Скутер плюс жажда за приключение е моята рецепта за ваканция на Бали! Все пак най-запомнящата се ваканция, която прекарах беше в Мадагаскар, където двамата ми колеги и аз прекарахме почти три седмици в изследване на острова.“, сподели впечатленията си той.