Как да си направим картофени палачинки


Необходими продукти:

  • Около 50 гр. настърган памрезан
  • 2 чаени чаши намачкани картофи като за пюре
  • 1 яйце
  • 2 стръка пресен лук
  • половин чаша бяло брашно
  • 2 лъжици зехтин
  • заквасена сметана (по желание)
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне на картофените палачинки:

Смесете пармезана с едно яйце и пресния лук. Към тях добавете намачканите картофи и половината от брашното и смесете всичко на хомогенна смес. Оставете в хладилника за 10 минути.

В плитка чиния сложете останалото количество брашно. Разделете охладената картофена смес на 8 части. Всяка от тях оформете като дебела палачинка, след което ги оваляйте в брашно.

В тиган загрейте зехтин и пържете всяка палачинка около 3 минути за всяка страна, докато придобият златист цвят.

Готовите палачинки може да сервирате със заквасена сметана или сос от кисело мляко.