Как да предотвратим развалянето на храната?


Развалянето на храните се причинява от малки невидими организми, наречени бактерии. Бактериите са навсякъде, където отидем, и повечето от тях не ни причиняват никаква вреда. Всъщност доста от тях са полезни за нас.

Какво харесват бактериите?

Докато живите организми могат да се движат, бактериите са доста скучни. Първо, те не могат да се движат. Единственото време, в което отиват някъде, е когато някой ги премести. В противен случай те остават точно там, където са. Ако имат късмет, те могат да ядат, а ако имат наистина голям късмет, ще се размножат. Това се случва, като се разделят на две, и всяка следваща на още две, и така до безкрай. За съжаление, колкото по-дълго продължава това, толкова по-развалена става храната ни, защото това е нещото, от което живеят - нашата храна.

Особено с пълна сила това важи за храни с високо съдържание на протеини като месо, птици, риба, яйца и млечни продукти. Разбира се, някои от тях ще изберат храни с ниско съдържание на протеини като плодове и зеленчуци, като в този случай развалянето на храната ще е много по-бавно. Ето защо една ябълка, оставена на кухненския плот за няколко дни, все още ще бъде безопасна за ядене, докато пържола очевидно няма да е.

Развалена храна срещу опасна храна

Важно е да се отбележи, че развалената храна не е непременно опасна храна. Първо, повечето хора няма да ядат храна, която мирише зле, изглежда лигаво или нещо подобно. И не можете да получите хранително отравяне от нещо, което не сте яли. Освен това микроорганизмите, които причиняват обичайното разваляне на храната, не са непременно вредни за нас.

Всъщност, векове преди хладилниците най-ранните сосове и подправки са били използвани за прикриване на „изключените“ вкусове и миризми на храна, която е започнала да се разваля. Това продължава да важи в части от света, където хората нямат домашни хладилни инсталации.

Бактериите, с които се занимаваме от гледна точка на безопасността на храните, са така наречените "патогени", които причиняват хранително отравяне. И тези патогени като салмонела или Е. coli не предизвикват никакви миризми, неприятни вкусове или промени във външния вид на храната - например лигава повърхност или някакво обезцветяване.

Освен храна бактериите имат още няколко изисквания, за да живеят. Едното е съществуването на кислород. Другото условие е температурата. Бактериите все още се размножават при ниски температури, просто го правят много по-бавно. При температури на замръзване растежът на бактериите се забавя почти до нула. Замразяването обаче не ги убива - всичко, което го прави, е да ги охлади.

Щом размразите тази храна, внимавайте! Всички бактерии, които са били там преди замразяване, просто ще се затоплят и ще започнат да се размножават отново - при това за отмъщение ще го правят по-бързо.

Развалена храна

Както всички живи организми, бактериите се нуждаят от вода, за да оцелеят. Храните с високо съдържание на влага като месо, птици, морски дарове и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци, са отлично място за размножаване на вредни бактерии. Храните с ниско съдържание на влага, включително изсушени зърнени храни и бобови култури като ориз или боб, обикновено се запазват много дълго време, без да развалят или да съдържат бактерии.

Друг аспект на фактора на влага е, че чрез процес, наречен осмоза - захарта и солта всъщност изсмукват влагата от бактериите, ефективно убивайки ги чрез дехидратация. В резултат на високото съдържание на сол и / или захар има тенденция да се запазват храните, поради което солта и захарта се използват при приготвянето на саламура и втвърдяването на месото.

Източник: gotvach.bg