Как да намалим влагата в банята


Взимате си горещ душ, поглеждате към тавана и виждате как капки се стичат по него, а всичко наоколо е в конденз. Това е нормално, но нека не забравяме, че влагата е най-добрата среда за развиване на плесен и мухъл.

Ако имате влага в банята си, ето няколко съвета, които ще ви помогнат тя да остане възможно най-суха. До колкото разбира се това е възможно.

Да запазите банята си от плесен не е толкова трудно, колкото ви се струва. Важното в случая е да осигурите добро проветряване и възможно най-много източници, през които да влиза сух въздух в помещението. Ако имате прозорци дръжте ги отворени възможно най-дълго през деня, както и вечер.

Също така добра опция е да си сложите подово отопление в банята. Ако нямате прозорци или пък не искате да проветрявате често, тогава си вземете влагоуловител.

Задължително е в банята да имате вентилатор, а в по-големите помещения по възможност и два. Това важи с пълна сила за баните, които нямат прозорци. Почиствайте ги често от прах и мръсотия за да функционират добре и на пълния си капацитет.

Ако запотеното огледало ви дразни, на пазара се предлагат модели, които имат вградено отопление и на които конденза не им се отразява. Таванът на банята пък може да боядисате със специална боя, която също ще го предпази от конденз и образуването на спори и мухъл.

Друг ефективен начин за намаляване на влагата е просто да се къпете с по-хладка вода, защото горещата знаете прави конденз. След като се изкъпете подсушавайте душ кабината, мивката и огледалото, за да не се задържа вода по тях. Също така не дръжте в банята мокрите хавлии, а винаги ги окачвайте някъде, където да изсъхнат.