Балетът "Жизел" с премиера в Бургаската опера


Дългоочакваната премиера на балетния шедьовър „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считан за един от най-красивите истории – за чистотата на спонтанно породените чувства, тяхната съдбовна сила и победата на любовта – като житейски смисъл и стимул, над смъртта, ще зарадва почитателите на изящното балетно изкуство тази седмица. На 24 април, събота, от 19 часа, в залата на Бургаската опера постановката на балетната класика ще представи нов прочит на красивата любовна история, с изцяло нов декор и костюми, впечатляващи с романтичен размах, усет към детайлите, характерни за епохата и посланията на произведението.

Премиерата на балета „Жизел“ трябваше да бъде на 5-и април, миналата година, но поради обявяване на извънредното положение, бе отложена за неопределено време. Директорът на Бургаската опера – доц. д-р Александър Текелиев пренасочи креативните си идеи в друго поприще, като доказа, че изкуството несъмнено би могло да бъде и социална кауза – гардеробиерките на Държавна опера – Бургас започнаха да шият предпазни маски, вместо костюми за предвидената премиера на балета „Жизел“. За около два месеца и половина, шивачките, под чиито сръчни пръсти са излезели стотици красиви костюми, ушиха над 20 000 маски, които бяха безвъзмездно раздадени на здравни и социални институции, както и на административния сектор. Заради тази благородна инициатива, осъществена навременно и изцяло благотворителна, от името на Националното сдружение на общините бе връчено почетното отличие „Протегната ръка“  на костюмиерите на Държавна опера – Бургас.

Либретото на балета в две действия „Жизел“ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа /редакция – Леонид Лавровски/. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Художник на декора е известният български майстор на четката Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник режисьор на постановката е Петър Тихолов.

Редом до персонажа на нежната невинна девойка Жизел, в която се превъплъщава младата, красива, талантлива и отговорна към изграждането на образа и изработването на техническите детайли примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова /дебют/, оживяват и тези на: Алберт, принц, преоблечен като обикновен селски момък – в изпълнение на премиер-балетиста Емил Йорданов, в ролята на Мирта, кралица на вилисите – Адриана-Мария Манасиева /дебют/, Полина Иванова /дебют/. Вилисите са приказни същества, инспирирани от славянската митология – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят.  Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат среднощ от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение. Като лесничея Ханс, влюбен в Жизел, но без красивата девойка да споделя чувствата му, в постановката дебютира Теодор Цаков. В мащабния премиерен спектакъл участват и солисти и ансамбъл към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната феерия на романтичното произведение.

 „Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото наследство. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа  /както и различни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски/. Спектакълът е бисер за всяка балетна трупа. Премиерата на „Жизел“ на балетната трупа на Държавна опера – Бургас се посвещава на всички артисти, които в днешно време е много трудно да поддържат формата си. Артистът има нужда от своята публика, за да се чувства „Артист“! В спектакъла участват солисти и ансамбъл на Бургаската опера, ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, деца от Детски балетен театър „Капка“ и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Странджа“, споделя с вълнение за дългоочакваната премиера Галина Калчева, постановчик и режисьор на „Жизел“.

Обяснимото си вълнение преди премиерата и дебюта си в ролята на Жизел споделя и примабалерината Иванина Иванова.

„С нетърпение очаквам предстоящата премиера на балета „Жизел“ и моя дебют в него. Вълнувам се много, защото спектакълът трябваше да се състои миналата година през април, но поради обстановката с коронавируса се отложи. След поредното ни затваряне нямахме необходимото време за подготовка за една премиера, но всеки един от нас даде всичко от себе си, работим с голямо желание и любов и вярвам, че ще се получи един успешен спектакъл. Искам да благодаря на всички, които са до мен, подкрепят ме и се грижат за това, да се чувствам спокойна и красива на сцената. Каня всеки, който иска да се наслади на историята на една чиста и красива любов, тази събота, от 19 часа, в залата на Опера Бургас, за да преживее с нас тази магия!“

Билети за премиерата на „Жизел“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.