9 идеи за създаване на работна среда у дома


През изминалите месеци под карантина голяма част от хората бяха принудени да работят от домовете си. Кухненската маса се превърна в бюро, а леглото – в мястото, където се провеждат служебните разговори в Zoom. Добрата страна е, че пътуването до работа вече отнема по-малко от минута – от леглото до бюрото. Но като се има предвид несигурността на това, колко дълго ще продължаваме да работим дистанционно, е време да си създадем офис у дома, който не включва седене с кръстосани крака на пода в спалнята. Предлагаме ви 9 идеи за превръщането на дома в идеалната работна среда.

  1. Осветете добре работното място

Едно от многото предимства на това да работите от дома си е, че не сте изложени на флуоресцентните светлини, които често се срещат в офис сградите и тормозят очите. Уверете се, че светлината в дома ви е идеална за работа. Вместо таванното осветление, използвайте настолни лампи или дори запалете свещи. Това осветление е не само  по-успокояващо, но и помага за по-добра концентрация в работата

  1. Използвайте бюро с чекмеджета

Когато имате малък домашен офис, съхранението на всички бележки, документи и химикалки е истинско предизвикателство. Преди да се усетите, ще сте затънали в купчина от папки и разни работни аксесоари, което ще намали креативността ви и желанието ви за работа. И докато това, което се случва извън дома ни, не е под нашия контрол, справянето с бъркотията у дома е наше задължение. За да поддържате измпровизирания си домашен офис чист и подреден, използвайте бюро с чекмеджета.  Няколко рафта на стената също ще свършат чудесна работа.

  1. Постелете килим на пода

Килимът превръща една стая в по-уютна и завършена. Размерът и неговото разположение в стаята са важни. Ако сте решили да превърнете всекидневната в офис, използвайте по-голям килим,  за да създадете усещането за повече пространство.

  1. Използвайте различни материали в декора

Отличен начин да направите малкия си домашен офис по-приветлив и вдъхновяващ е да комбинирате различни текстури. Например, можете да съчетаете гладката текстура на кожен стол за бюро с елегантен мраморен плот. Ако искате да придадете на работното си пространство по-естествен и земен вид, можете да внесете по-груб материал като дървено бюро.

  1. Добавете цветя

Като се има предвид, че голяма част от времето си прекарвате в работа, направете работната си среда такава, че да ви стимулира и да ви носи прилив на енергия.  Един от начините е като добавите цветя. Може да използвате саксийни растения като орхидея или ваза с приятно ухаещи цветя.

  1. Скривайте малкия си домашен офис

Ако не искате затрупано с бележки и листи бюро, което само ще ви напомня колко много работа имате за вършене, използвайте сгъваема маса. Това ще ви помогне да скриете хаоса и ще ви спести място.

  1. Създайте подвижно работно място

Какво е по-готино от сгъваемо бюро? Бюро с колела! Ако не искате да се ограничавате само с едно място за вашия малък работен офис, бюрото с колела е начин да пренасяте работата от стая в стая, когато искате да се измъкнете от семейството или ви е омръзнала сегашната работна среда.

  1. Разведрете атмосферата

Колкото по-приятна е работната среда, толкова по-продуктивни сме. Как да я направите такава? Заложете на зелените тонове, ароматните свещи и приятната музика. Освен това е хубаво да държите прозорците отворени, за да влиза свеж въздух и топлина.

  1. Развихрете се

Декорирайте работното си пространство така, че не само да е приятно за гледане, но и за работа. Нарушавайте правилата за вътрешен дизайн, покажете личния си стил и се обградете с любими неща. Използвайте тапети с интересен принт или закачете картина на стената.