В жегите - яжте супа


Супата е идеално ястие, когато живакът навън скочи над 30 градуса по Целзий.

За уникалните свойства на това ястие, които го правят незаменимо в жегата, разказа в интервю за радио Sputnik кандидатът на медицинските науки Маргарита Арзуманян.

В горещината изпотяването се увеличава значително, като по този начин тялото ни поддържа топлинно равновесие. Заедно с водата, тялото ни напускат съдържащи азот вещества, минерални соли, микроелементи и витамини, които са част от потта, обясни Арзуманян.

Супата е най-добрият начин да компенсирате тези загуби, каза тя.

„Важно е менюто в горещото време да съдържа оптималното количество пълноценни протеини, водоразтворими витамини, минерали и по-малко наситени мазнини. От тази гледна точка лесно смилаемите леки супи са отличен избор“, съветва диетологът.

Тя отбеляза, че супите могат да се консумират топли или горещи.

В жегата те ще стимулират изпотяването, което има охлаждащ ефект. И все пак, ако сте в заведение е по-добре да предпочетете супи от зеленчуци като тези от спанак, коприва, киселец или гаспачо, които се консумират студени. В този случай температурата на ястието трябва да бъде стайна, но избягвайте прекалено студените храни и напитки.

„Усвояването на студени храни и напитки изисква от тялото да повиши температурата си, така че след това може да ви стане още по-горещо“, обясни Маргарита Арзуманян.

Източник: БГНЕС