Сорт японско грозде струва колкото Ролс-Ройс


Наричат този сорт грозде Ролс-Ройсът на гроздето.

И не случайно - няколко килограма от плода гонят цената на скъпото возило. За да сме по-конкретни - чепка, с 24 гроздета на нея се продава за умопомрачителните 11 хиляди долара.

Но, какво прави този сорт толкова безбожно скъп?

Ruby Roman е сорт трапезно грозде, отглеждано и предлагано изцяло в префектура Ишикава, Япония. То има червен на цвят и всеки плод е с размерите на топка за пинг-понг.

Луксозното грозде се характеризира с високо съдържание на фруктоза и ниска киселинност. Което го прави сладко и много, много сочно. Японците дори са създали стандарт за Ruby Roman - всеки плод в чепката трябва да тежи поне 20 гр. и съдържанието на захар в него да бъде не по-малко от 18%.  Самата чепка пък трябва да е поне 700 гр.

 В страната на изгряващото слънце са хитри и прилагат стриктна маркетингова стратегия, като произвеждат само лимитирано количество от гроздето, което създава ексклузивитет и всяка година търсенето му става все по-голямо. А, цената съответно расте. 

Ние не сме имали честта да опитаме Ruby Roman (най-вече заради цената му), но сме сигурни, че гроздето от родните лозя едва ли е по-лошо на вкус. Всъщност за няколко зрънца от скъпия сорт, у нас човек може да си купи цял лозов масив.