Рецепта за морска риба на фурна


Рибата може да бъде както полезна и нискокалорична, така и вкусна храна. Ето какво направих след като олюспих и изкормих улова - напомняме – първо се махат люспите, а после се корми.

Необходими продукти:

  • соленоводна риба – 4 броя между 300-400 г всяка
  • 2 големи домата
  • 150 г стафиди
  • 100 г сушени череши
  • 4 с.л. зехтин
  • 150 г белени фъстъци
  • девисил (или друга подправка за риба, която харесвате)
  • сол и пипер
  • китка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Рибата намажете добре вътрешно и външно със сол и оставете да почива 10-ина минути.

2. Накиснете стафидите и черешите във вряла вода. След 20 минути отцедете и прехвърлете в купа.

3. Доматите обелете и наситнете в купата при плодовете. Добавете ядките и 2/3 от магданоза. Посолете леко и разбъркайте.

4. Рибата измийте със студена вода, обтрийте повторно със сол, като към нея този път прибавите пипер и девисил (или избраната от вас подправка).

5. Напълнете коремчетата на рибоците с част от сместа. Останалата разпределете по дъното на малка тавичка. Аз закрепих рибките леко с корема нагоре, за да не се налага да ги шия. Можете да зашиете, можете и да оставите така.

6. Полейте всяка рибка със зехтин, завийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете във фурната. Пуснете на 200 градуса и оставете за 45 минути до час да си се готви.

7. Махнете фолиото и запечете леко. Можете да хапвате и без допълнително запичане за по-здравословно, но от пряката топлина рибата хваща по-приятна коричка. Е, и изсъхва повече, затова не прекалявайте.

8. Сервирайте цяла риба с част от плънката, резен лимон и зелена салата. Поръсете с наситнен магданоз за повече разкош.

Източник: kulinarno.bg