Наистина ли германците пият най-много бира?


За да открием произхода на бирата, трябва да се върнем не по-малко от 4000 г. пр.н.е, когато в древна Месопотамия се е произвеждала алкохолно ферментирала напитка от ечемик, наречена сикару, твърди „Травелер“.

Хората се радват на бира във всичките й разновидности повече от шест хиляди години: светла, кехлибарена или черна? Пушен, печен или двоен малц? Висока, ниска или спонтанна ферментация? Немски, белгийски или ирландски? Малка, двойна или третина?

Любителите на течно злато, с извинение към зехтина, имат ясен отговор на предишните въпроси: всички!

Защото да, може да има нещо по-добро от пътуването: направете го, като опитате бирите на всяка държава! Сега, когато можете да започнете следващото си приключение, трябва да имате под ръка тази удобна информация, създадена от Expensivity.com, която показва цената на бира в различните страни.

Тенденциите в потреблението на бира и цените варират значително в различните страни, поради което Expensivity.com провежда обширно проучване, за да открие кои градове са най-скъпи и най-евтини за пиене на бира, както ако го купите в супермаркета, сякаш го поръчвате в бар.

Освен това те анализират и навиците на консумация на бира в света въз основа на статистически данни, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), за да разберат къде се пие и изразходва най-много бира.

Един от ключовите резултати от проучването е, че най-скъпата бира в света се продава в Доха (Катар), със средна цена от 11,26 долара (9,27 евро) за една трета (33cl).

В другата крайност са Претория, Блумфонтейн и Кейптаун (Южна Африка), където можем да вземем една трета на средна цена от 1,68 долара (1,38 евро).

Страната с най-висок процент на потребление е Чешката република, където консумацията е 468 бири (33cl) на човек годишно.

Кой харчи най-много за бира? Германците, със средни разходи от 1 907,78 долара (1 569,83 евро) годишно.

Къде е най-скъпо да пиеш бира?

Катар заема номер едно в класацията на най-скъпите страни, в които се поръчва бира (11,26 долара за третина), тъй като през 2019 г. се въвежда данък 100% данък върху алкохолните напитки, мярка, известна като „данък за греха“, удвоил цената алкохола за един ден.

Ислямската държава, където е необходимо специално разрешение за закупуване на алкохол, ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. и организаторите на събитието са гарантирали, че ще има алкохол за тези, които присъстват на мачовете, но само в предвидените за това места, забранено на публични места .

Второто място в списъка с най-скъпите страни е за Йордания, където цената е 9,4 $ (7,73 евро за една третина), следвана от Китай, със средна цена от 7,71 долара, въпреки че не трябва да забравяме, че това е резултатът от средно между хотелска бира (13,61 долара) и супермаркет (1,81 долара).

Завършвайки топ 5, Франция (на трето място със средна цена от 6.39 долара или 5.26 евро) и Швейцария (на четвърто място с 6.23 долара)

Следват ги от шесто до десето място: Япония ( 6.16 долара), Англия ( 5.97 долара), Италия ( 5.83 долара), Дания ( 5.2 долара) и Сингапур ( 5.17 долара ).

Най-евтината държава, която има бира, е Южна Африка (1,68 долара или 1,38 евро), следвана на второ място от Украйна (1,76 долара или 1,45 евро) и на трето място от Аржентина (1,79 долара или 1,47 евро).

Завършване на топ 10: Босна и Херцеговина ( 1,96 долара), Гана ( 2,05 долара) , Тунис ( 2,09 долара), Грузия (2,3 долара), Северна Македония ( 2,34 долара, Чили ($ 2,4) и Чехия ( 2.49 долара).

Босна и Херцеговина е по-голяма сред пиячите на бира: страната се нарежда на осмо място по средно потребление на бира на човек (330,76 бутилки годишно), но се нарежда на 30-то място по средни разходи на глава от населението (647, 21 долара на година), благодарение на средна цена по-ниска от два долара.

В Испания средната цена на бирата е 2,74 долара (2,25 евро), като е втората държава, която консумира най-много след Чешката република.

По-конкретно, 417 бутилки се консумират средно на човек на година като средната цена е 1 142,21 долара (939,87 евро) на човек на година.

След Чехия и Испания Германия е третата страна, която консумира най-много бира (411 бутилки от 33cl на човек на година).

Те попълват топ 10 на страните, които консумират най-много: Полша, Австрия, Панама, Литва.