Митовете, които пречат да се храним здравословно


Оказва се, че много теории за храните, които приемаме ежедневно, са неверни. Ето защо тук ще оборим някои митове за основните хранителни продукти, за да можете сами да прецените какво и в какви количества да консумирате:

Яйцата са враг

Няма как на първо място да не бъдат споменати яйцата, за които само допреди няколко десетилетия се считаше, че могат да бъдат много опасни за здравето ни поради високото съдържание на холестерол в тях.

Да, те наистина съдържат много холестерол, но той е от т.нар. добър холестерол. Това означава, че ако не страдате от някакво сърдечно-съдово заболяване, можете спокойно да не мислите за количеството на яйца, които консумирате. Важното е те обаче да са сварени, а не пържени;

Яжте плодове и зеленчуци на корем

Повечето специалисти съветват да се набляга на пресните плодове и зеленчуци, защото са много богати на редица витамини. С тяхната консумация трябва същевременно да се внимава поради редица причини. Така например плодовете изобилстват от фруктоза, която изключително лесно се превръща в мазнини и съответно води да качване на килограми.

А що касае до зеленчуците, няма как да не се спомене, че те съдържат както много витамини, така и много въглехидрати, които пък са основната причина за появата на газове и подуване на стомаха. Така че и с плодовете, и със зеленчуците трябва да се внимава;

Забравете за сладките неща

Друг мит е, че хапването на нещо сладко е изключително вредно и довежда до разваляне на зъбите и натрупване на килограми. Това важи само в случаите, в които прекалявате с него. Всъщност сладкото ни дарява с енергия, а според неотдавнашни проучвания е и основен фактор за борбата с пристъпите на мигрена.

В какаото например има много ценни вещества, като съдържащият се в него флавоноид може дори да подмлади мозъка ни. Просто към консумацията на шоколад трябва да се подхожда по-внимателно и той да се приема на малки порции с наслада и да не се превръща във въпрос на тъпчене;

Редовно риба за Омега-3

Почти навсякъде се говори, че човек трябва едва ли не ежедневно да яде риба и морски дарове, защото те са много полезни и съдържат така известните Омега-3 мастни киселини. Да, така е.

Само че според лекарите тези киселини са полезни за човешкия организъм само в малки количества и е достатъчно риба и морски дарове да бъдат консумирани веднъж седмично. А да не се забравя и че някои от морските дарове са вредни за хора със специфични заболявания като например подагра.

Източник: gotvach.bg