Лесна хранилка за птици


През зимата много птички, които остават да зимуват в България имат нужда от малко допълнително храна, защото като завали дебел сняг, те няма откъде да си я намират.

Затова е хубаво ако имате възможност в студените зимни дни да поставите някъде на двора или в градината една хранилка за птици с различни семена.

Със сигурност врабчетата, синигерите и други птички ще бъдат много доволни от Вашия жест. Много е важно да поставите хранилката за птици на такова място, че врабчетата да не се страхуват да кацат на нея и да не могат да стигат котките до там. Котките са много изобретателни и могат да се катерят на трудно достъпни места и ако стигнат до вашата хранилка за птици, тя вместо да помогне на птиците, може да се превърне в капан за тях. 

Ето една много лесна идея за хранилка:

Трябва Ви само едно пластмасово шише и няколко клечки

За най лесно захващане пробийте капачката и поставете една кукичка, на която завържете въженце, с което да можете да регулирате височината на Вашата хранилка за птици. След това пробийте четири отвора, както е показано на снимката и там поставете две дървени бъркалки.

Важно е задният отвор, където влиза дръжката на дървената лъжица да бъде с диаметър равен на дървото. Предният отвор обаче трябва да бъде по- голям, за да може когато врабчетата кълват зърната, те да преминават свободно и да отива малка част от тях в широката част на лъжицата. Ако нямате бъркалки, може да сложите клечки за китайска храна или обикновени клонки.

Самата хранилка може да я напълните със семена от просо, слънчоглед, жито, царевица и други. Важно е да не се мокрят семената, защото ще залепнат едно за друго и след това ще изгният - пробийте няколко дупки на дъното, за да може водата да изтича.

Източник: hitrinibg.com