Къде в къщи е най-добре да държите виното си


Защо не бива да съхранявате вино на плота в кухнята?

Топлината причинява редица промени в качеството на виното. Виното, което е изложено на температури над 25 градуса за дълго време губи от вкуса си. Колко време отнема това зависи от сорта - някои вина, като, да речем, Пино Ноар от френския бургундски регион, са много "крехки" и този процес може да се задейства за много кратко време.

Виното, което е стояло в кухня без климатик през лятото или което е било в багажника на горещата ви кола, може да стане твърде кисело - например с вкус неузряла синя слива. Сините сливи са винаги са давани за пример в учебниците за сомелиери, за да се опише ароматът на повреденото от топлината вино.

Другото опасно е, че ако виното е затворено с корк, топлината може да доведе до изхвърляне на тапата от бутилката, счупване на херметичния уплътнител и понякога да доведе до изтичане на напитката.

Най-доброто място за съхранение на бутилките с вино

 

За обикновения любител на питието на Боговете, който има хубаво вино за съхранение, най-подходящо е да го държи под леглото, в гардероба или в шкаф, в който няма пряка слънчева светлина. Разбира се в случаите, в които няма мазе...

Също така много подходящо място е килера, където може да си направите лесен стелаж за бутилките.

„Не изключвайте гардероба за дрехи си в спалнята си, неизползваните чекмеджета на скрина или под леглото като места за съхранявайте виното си", съветва Дентън - известен сомелиер от Ню Йорк.

Също така не прекалявайте в пазенето на вино ако нямате нужните условия и температура за това. Иначе рискувате да отидете на гости по специален повод и да подарите вкиснала напитка, което определено ще ви изложи. 

„Хората получават бутилка за подарък, поглеждат я и си мислят: О, това е хубаво вино - аз трябва да го пазя дълго преди да го изпия. Понякога най-доброто време да изпиете дори скъпа бутилка е точно тази седмица, когато я получите“, казва Дентън. 

И е прав! Идеалният повод може никога да не дойде. Животът е несигурен. Но, времето винаги е подходящо за чаша хубаво вино...